Rejs og se

Den asiatiske del af Istanbul

Selvom der umiddelbart ikke er "noget at se" i det asiatiske Istanbul, Üsküdar, er det alligevel en oplevelse at gå en tur i den del af byen.

 

Vi tog båden fra havnen ved Galatabroen. Det er rørende billigt at bruge de "offentlige" færger.

 

Når du går i land i Üsküdar, ligger der på havnen en lillebitte moske, Mihrimah Sultan Cami, bygget af Sinan. Går du lidt længere op ad den store gade støder du på fiskemarkedet.

 

Nu er det blot at gå på kryds og tværs i byen. Op ad bakken og til venstre og til højre er der helt almindelige boligkvarterer. Det er nok noget af det morsomste og mest gæstfrie jeg har mødt i Istanbul at gå her.

 

Hele tiden må du hilse "hello". Alle vil hilse på dig, og de der kan mere end "hello" på engelsk, ville gerne vide mere om dig.

 

Jeg kan fortælle om en morsom episode: Min veninde skulle bruge et af de mange offentlige toiletter, der findes overalt. Desværre var det lukket. Hun rev og flåede i dørene, men ak. En tyrkisk mand kom forbi og så hendes kvide. Straks spurgte han alle omkring sig, hvorfor var det lukket og hvornår det åbnede. Ingen vidste åbenbart ingenting.

 

Han tog hende ved armen og førte hende til den nærmeste café, hvor han spurgte personalet om hun kunne få lov til at bruge toilettet. Alt endte lykkeligt..... Men var det ikke rørende?

 

Der er også et par moskeer på vejen, men det var ikke lige dem der gjorde indtryk.

 

Når du så er færdig med at vandre rundt ligger der på havnen, ved kajen lidt længere udad, fiskerestauranter. Det er skibe. Først tror man, at det er turistfælder, men det er det ikke. Nul øl og nul vin, men dejlige, friske fisk. Prøv det.

 

Mette Hvid © Copyright